Saana Lehto Lyhyestä virsi kaunis

Vapaaehtoistoiminta tuo lisäarvoa arkeen

Olen tänä keväänä tutustunut vapaaehtoistoimintaan muistisairaiden ikääntyvien parissa espoolaisessa Kanervakodissa.

Lehdenlukutuokiossa kokoonnutaan yhteen kuuntelemaan uutisia, ulkoiluaikana tehdään lenkki kävellen, rollaattorilla tai pyörätuolilla. Asukkaille järjestetään myös musiikkituokioita ja esim. leivontaa ja muita kädentaitoja ylläpitävää toimintaa. Lisäksi Kanervakodissa vierailee säännöllisesti useampikin koirakaveri.

Vapaaehtoistoiminta on Kanervakodissa vilkasta, toimintakertomuksen mukaan "Vuoden 2015 lopussa listoilla oli 42 vapaaehtoista, median antama positiivinen huomio selvästi aktivoi ihmisiä aloittamaan vapaaehtoistoiminnan ikäihmisten parissa. ... Kirjattuja (vapaaehtoisten) tunteja kertyi 835 tuntia".

Kun kaikesta joudutaan säästämään, nousee vapaaehtoisten tuoma apu entistä suurempaan arvoon hoitokodeissa ja kaikkialla muuallakin missä käsipareja tarvitaan. Hoitajat tekevät ammattitaitoista työtä suurella sydämellä, mutta asiakasta kohden jäävä aika on entistä rajatumpi esim. kunnallisissa yksiköissä joissa on päällä sijaisten rekrytointikielto. Niissäkin yksiköissä joissa henkilöstömitoitus on riittävä, tuovat vapaaehtoiset helpotusta henkilökunnan kiireeseen pelkällä "seurana olollaan", kun hoitohenkilökunnan aikaa vapautuu enemmän varsinaisiin hoitotoimenpiteisiin.

On erittäin hyvä asia että vapaaehtoistoiminta herättää yhä laajempaa kiinnostusta. Vapaaehtoisten joukosta löytyy esimerkiksi nuoria jotka etsivät "omaa juttuaan" sekä aikuisia jotka hakevat uutta työtä ja suuntaa elämälleen ja joilla on aikaa annettavanaan. Lisäksi suurten ikäluokkien joukossa on paljon hyväkuntoista väkeä joka on löytänyt eläkepäiviinsä uutta sisältöä vapaaehtoistoiminnasta. Toisaalta myös yhä suurempi ikäluokka elää yhä vanhemmaksi ja tarvitsee hoito- ja hoivapalveluja sekä vapaaehtoisten apua. Työmarkkinoiden suhteen puhutaan kohtaanto-ongelmasta, vapaaehtoistoiminnan puolella tätä ongelmaa ei sinänsä ole kunhan vapaaehtoistoiminnan mahdollisuuksia tuodaan tarpeeksi hyvin esille ja kaikki toiminnasta kiinnostuneet uskaltautuvat rohkeasti mukaan.

Vapaaehtoistoiminnan suurin anti on se, että se antaa paljon kummallekin osapuolelle. Hesarin lukeminen ääneen ja uutisista keskusteleminen on suunnattoman hauskaa, pyörätuolilenkki korttelin ympäri mukavia jutellen virkistää sekä rullatuolissa istuvan että tuolia työntävän mieltä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Tämä:
"Kun kaikesta joudutaan säästämään, nousee vapaaehtoisten tuoma apu entistä suurempaan arvoon hoitokodeissa ja kaikkialla muuallakin missä käsipareja tarvitaan."

Olen blogistin kanssa samaa mieltä suunnilleen kaikesta, mutta tässä piilee se ongelma - tai ansa - että aletaan erottaa ihmisiä ja otetaan vapaaehtoisia tilalle. Ei varmaankaan vanhainkodeissa kuitenkaan.

Mutta koulutuspuolella ollaan jo siirrytty "9€/päivä ilmaistyövoimaan".
Eli pitäisi luoda jonkinlaiset eettiset säännöt jotka koskisivat palkattuja ja vapaaehtoistyövoimaa.
Onko blogistilla näkemyksiä asiasta tai ehdotuksia?

Henry

Käyttäjän saanalehto kuva
Saana Lehto

Samaa mieltä eettisten sääntöjen luomisesta!

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Saana!

Otan tähän esimerkin, joka koskee maahanmuuton yhteydessä toimivia vapaaehtoisia..
Ensinnäkin lähden siitä, että kun Suomen valtio on maahanmuuttajan hyväksynyt, eli antanut luvan asua maassamme, niin kaikkien etu, jopa "maahanmuuttokriittisten" etu on se, että mamu integroituu mahdollisimman pian.
OK?
_____________________

HS:
Maahanmuuttajien opetus siirtyy valmennusfirmoille – opettajat huolissaan

Yritykset eivät noudata opetusalan työehtosopimuksia

"Pian tämä luokka hiljenee, sillä aikuiskoulutuskeskus Amiedussa yli 30 vuotta jatkunut kotoutumiskoulutus on loppumassa.

Opetus siirtyy pääkaupunkiseudulla suurilta osin konsultti- ja valmennusyrityksille. Taustalla on Uudenmaan ely-keskuksen viimeisin tarjouskilpailu, joka painotti aiempaa enemmän opetuksen hintaa.

Vuosikymmeniä alalla olleet oppilaitokset hävisivät.

"Suurin menetys on, että pitkään tehty kehitystyö on vaarassa mennä hukkaan", sanoo yksikönjohtaja Merja Vannela Axxell-monikulttuurisuuskeskuksesta. Se aloitti maahanmuuttajien opetuksen Karjaan kurssikeskuksena 1990-luvulla. Amiedun taustalla on Ami-säätiö, jonka omistavat Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupungit."

Kotoutuminen on julkisin varoin kustannettua toimintaa. Viime vuonna koulutukseen käytettiin noin 52 miljoonaa euroa, josta Uudenmaan osuus oli 22 miljoonaa.

Koulutus kestää enintään 270 päivää. Kielen lisäksi opetellaan suomalaista arkea ja työelämää.

Amiedussa ja Axxellissa alkuvuonna aloittaneet opiskelijat vaihtavat oppilaitosta kesken koulutuksen. Sekä Amiedu että Axxell ovat aloittaneet yt-neuvottelut. Työn loppuminen uhkaa noin 120 opettajaa.

Ainakin kaksi yrityksistä, joille iso osa opetuksesta siirtyy, eivät noudata opetusalan työehtosopimusta. HS:n tietojen mukaan uusille työntekijöille on tarjottu nollatyösopimuksia.

"Noudatamme omaa yrityskohtaista sopimusta", kertoo Arffman Consultingin toimitusjohtaja Veikko Halonen.

Arffman ja toinen kilpailutuksessa pärjännyt valmennusyhtiö, Spring House, ovat kouluttaneet maahanmuuttajia enimmäkseen muualla Suomessa.

"Meillä on paljon liikkuvia työntekijöitä, jotka haluavat tehdä reissutyötä." "

http://www.hs.fi/kaupunki/a1431831136751
_______________________________________

Tuosta varmaan ymmärtää mistä on kysymys => Maahanmuuttosta on tehty ja tehdään edelleen suuri business.
Ja näille konsulttiyrityksille vapaaehtoiset sekä 9€/päivä "vapaaehtoiset" sopivat kuin nenä päähän.

Kuten Vauva-sivustolla nimimerkki "Vierailija" asian näkee:

"Hesarissa oli juttu, miten mamujen paijaamiseen liittyviä toimintoja siirtyy yhä enemmän julkiselta puolelta kilpailutusten myötä yksityisille firmoille (jotka siis saavat rahat verorahoista)... ettei vaan RKP:läisten ja kokoomuslaisten omistamille firmoille ja poliitikkojen hyväveljille..."

En yhdy tuohon "paijaamiseen", mutta muilta osin olen samaa mieltä.
Mielestäni uhrit (Suomen valtion mukaan) ovat tässä tienistien välikappaleina.

________________________________

Toimin itse aktiivisesti vapaaehtoisessa mamu-yhteistyössä, nimenomaan kielen opetusjutuissa. Tähän tulee kuitenkin luoda selkeät säännöt:
- En halua että ammattitaitoiset opettajat erotetaan ja kokonaisia rakenteita näin hävitetään.
- En halua toimia jonkun konsulttifirman "ilmaisena pidenettynä kätenä". Syy on se, että pystyvät ns. konsulttisopimuksin heittelemään ihmisiä milloin minnekin.

- - - - - - - -

Tarjotaan siis nollatyösopimusta ja yritetään uskotella tällaista;
"Meillä on paljon liikkuvia työntekijöitä, jotka haluavat tehdä reissutyötä."

Uskooko kukaan tuohon?

Henry

Toimituksen poiminnat